Orasul fantoma PRIPIAT
Orasul Pripiat a fost infiintat in anul 1970 si se afla in partea de nord a Ucrainei , in apropierea granitei cu Belarus si la 2 km de Centrala atomoelectrica Cernobil.Populatia era de aproximativ 50.000 de locuitori. Orasul Pripiat a fost ridicat pentru a gazdui familiile muncitorilor de la centrala. Ca infrastructura orasul Pripiat avea numeroase scoli,centre de agrement, cinema , complexe sportive,etc.Pe data de 26 aprilie 1986 la ora 1.23 min noaptea a avut loc la reactorul 4 un accident nuclear in Centrala Atomoelectrica Cernobil care a constat intr-o explozie a centralei, urmată de contaminare radioactiva a zonei înconjurătoareIn aer au fost eliberati mai multi compusi si elemente radioactive si anume:-dioxidul de uraniu(combustibilul nuclear)-iod 131(care este absorbit la nivelul glandei tiroide dand nastere cancerului tiroidian)-plutoniu 239, cesiu 134si 137 care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, aparand cancerul pulmonar , leucemie, mutatii genetice
Locuitorii din Pripiat au fost evacuati si pe o raza de 30 de km s-a instaurat o zona de “interdictie” din cauza nivelului de radiatie care devenise periculos.Dupa 36 de ore de la dezastru orasul a devenit pustiu.Acest dezastru este considerat ca cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.Apocalipsa care a frant destine acum 25 de ani , a lasat in urma un muzeu in aer liber.Pripiat este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pamant. Stationarea in incinte inchise cum ar fi camerele blocurilor sau alte cladiri este interzisa. In aer liber, cele mai periculoase locuri sunt cele acoperite de vegetatie. Asfaltul e mai sigur pentru ca nu a retinut radiatii. Totul in jur a ramas neatins ca in urma cu 25 de ani. Fragmente din viata oamenilor care traiau in Pripiat sunt acoperite incet de vegetatie. Oamenii au lasat in urma fotografiile parintilor si lucrurile stranse intr-o viata. Orasul Pripiat, altadata plin de viata, arata ca un tablou mut, tridimensional. Blocuri de beton, cinematografe, hoteluri, magazine au ramas sa povesteasca despre ce a fost aici. Jucariile copiilor zac imprastiate pe podele alaturi de masti de gaze. Geamurile apartamentelor, balcoanele, puturile lifturilor au ramas deschise de 20 de ani. Copaci si tufisuri s-au ridicat direct din podelele de beton.Au ramas neatinse pana si rufele intinse pe sfori la uscat sau cutiile de scrisori purtand corespondenta celor plecati in graba.
Desi pare o nebunie , in prezent foarte multi turisti manifesta o atractie pentru orasul parasit Pripiat mergand în oraşul abandonat să vadă şcoli părăsite, blocuri nelocuite, clădiri parcă distruse de un război... Timpul a trecut peste Pripiat lăsând urme adânci şi nimeni nu s-a întors aici să reînvie spiritul oraşului.
By Leonard Mircea Iancu
misto
RăspundețiȘtergereașa ceva se întâmplă când se joacă oamenii de-a DUMNEZEU.
RăspundețiȘtergere